Korte uitleg over de West-Vlaamse taal

Dit is een kleine cursus over het West-Vlaamse dialect. In deze cursus vindt je de grondbeginselen terug van de West-Vlaamse taal, West-Vlaams voor Dummies zeg maar. Deze taal wordt gesproken in de provincie West-Vlaanderen en is gelegen aan de kust van België. Veelal heeft een taal invloeden van andere talen; Het West-Vlaams is een Germaanse taal met Romaanse invloeden. Zo kun je in de West-Vlaamse taal het Nederlands herkennen maar ook Franse invloeden en Duitse klanken herkennen. Zelfs binnen de West-Vlaamse taal zijn er tal van verschillen in woordenschat en uitspraken. Meestal is dit regio gebonden. Zo heb je in Ieper de schk-klank en de énè achter elke zin. In Oostende heb je dan weer de uitspraak van de zèè. Een taal is echter altijd in beweging en wordt constant beïnvloed door de mensen die het spreken en de mensen en de mediakanalen die het beïnvloeden. Zo bestaan er onder de jongeren tal van West-Vlaamse afkortingen die men gebruikt om te SMS'sen. Oude woorden worden vergeten, nieuwe woorden worden uitgevonden. Zo gaat het nu eenmaal met elke taal. Iets typerend voor de West-Vlaming is, dat net zoals ik, wij met z'n allen trots zijn op onze taal en ze dan ook niet verloochenen door Algemeen Beschaaft Nederlands te gaan praten.

Op deze website beschrijven we gezegdes, uitspraken en woorden met hun betekenis in het algemeen beschaafd Nederlands zodat het gesproken West-Vlaams wat duidelijker wordt voor iedereen.

Volledige zinnen vervangen door 1 woord in het West-Vlaams
Uitdrukkingen en Westvlaemse Gezegdn, up zien Westvlaems...
Plaatsnamen van dorpen en steden in het West-Vlaams
Vervoegingn van onvervoegbaore ding'n uit het West-Vlaams
Stopwoorden uit het West-Vlaams
Korte uitleg over de West-Vlaamse taal
Films en Series in het West-Vlaams

De pagina's worden regelmatig bijgewerkt met uitspraken en woorden die er nog niet in stonden. Wie nog toffe woorden of uitspraken heeft kan die gerust doormailen naar: archi-vision@hotmail.com of een reactie nalaten onderaan deze pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten